Sodobni ogrevalni sistemi za vaš dom

0
945
ogrevalni sistemi

Ogrevalni sistemi v naših hišah in stanovanjih so osnova za kvalitetno življenje. Primerna temperatura zraka nam omogoča optimalno delovanje, dihanje in spanje, ter pripomore, da smo pri svojih aktivnostih učinkoviti. Pri poplavi različnih ogrevalnih sistemov se je kar težko odločiti za pravega oziroma tistega, ki bi najbolj ustrezal našim zahtevam in potrebam sodobnega življenja

Morda poznamo nekaj sodobnih ogrevalnih sistemov a alternative iz leta v leto naraščajo, s tem pa tudi naši dvomi, za kateri sodobni ogrevalni sistem se odločiti. Pripravili smo vam kratek pregled sodobnih ogrevalnih sistemov, ki vam bo v pomoč pri izbiri, kateri sodobni ogrevalni sistem izbrati.

1. Kamini na drva

Kamin na drva ima poleg uporabne tudi dekoracijsko funkcijo. Lepo poživi prostor, pogled na ogenj, ki gori v kaminu pa pomirja in delujejo blagodejno na naše splošno počutje. Pri ogrevalnih sistemih na drva je potrebno imeti v mislih, da potrebujemo prostor, kjer lahko drva shranjujemo. Ker imamo kamin in ogenj neposredno v prostoru, kjer živimo, je potrebno izbrati tudi primeren les, da ne zadimi prostora.

Preberite več o kaminih

2. Peči na drva

Peči na drva poznamo tudi pod imenom krušne peči, in so lahko lep okras v hiši. Za peč na drva potrebujemo kar nekaj prostora a je vsestransko uporabna. Poleg ogrevanja jo lahko koristimo tudi za peko kruha, na peči pa lahko sušimo perilo ali rastline. Krušne peči zaradi opečnatih kamnov ostajajo tople tudi po več dni po tem ko smo nehali kuriti drva in tako predstavljajo odolgotrajen vir toplote v prostoru.

3. Kaminske peči na drva

Kaminske peči na drva so lahko odličen dodatek k centralnemu ogrevalnemu sistemu ali kot samostojnemu načinu ogrevanja. Uporabljamo jih lokalno, torej za ogrevanje določenega prostora in neodvisno od centralnega ogrevalnega sistema. Prednost kaminskih peči na drva je, da jih lahko uporabljamo že pred začetkom ali po koncu kurilne sezone. Ena od prednosti kaminskih peči na drva je. Da sta servis in montaža dokaj enostavni.

4. Toplotne črpalke

Toplotne črpalke poleg ogrevanja prostora skrbijo tudi za ogrevanje sanitarne vode. Še ena prednost toplotnih črpalk je tudi, da poleti lahko zrak tudi hladijo in ne samo segrevajo v hladnejših mesecih. Delujejo torej po podobnem principu kot klimatske naprave. Toplotne črpalke ogrevajo zrak in vodo s pomočjo zemlje, vode ali zraka.

5. IR paneli (Infrardeče ogrevanje)

IR ogrevanje je t.i. sevanje preko električne energije. IR paneli nas segrevajo s pomočjo infrardečih valov in gre za podoben način ogrevanja, kot nas greje sonce. Začetni vložek panela je nekoliko višji a se v nekaj letih nakup povnre. IR žarki blagodejno vplivajo na človeško telo, znane so tudi IR terapije, uporablja se ga v inkubatorjih in klinikah. IR paneli so primerni tudi za ljudi, ki imajo težave z dihanjem, za ogrevanje vode pa vseeno potrebujemo dodatni sistem.

6. Radiatorji

Ogrevanje z radiatorji je ena bolj razširjenih oblik ogrevanja pri nas. Najpogosteje za ogrevanje uporabljamo vodo, ogrevamo pa jih lahko tudi na olje, elektriko ali plin. Radiatorji se razlikujejo še glede na material iz katerega so izdelani ter na obliko. Prednost radiatorjev je tudi ta, da lahko dokaj enostavno regulariamo temperturo v prostoru s pomočjo termostatskih ventilov.

7. Talno gretje

V nasprotju z radiatorji reguliranje temperature v prostoru ni tako enostavno, gre pa za sistem, ki je bolj diskreten v primerjavi z radiatorji. Poleg talnega gretja poznamo tudi stensko ali stropno gretje. Gre za električno ogrevanje.

8. Peči na trda goriva

S pečmi oz. kotli na trda goriva (les in premog) lahko ogrevamo celotno stanovanje. Poleg zraka je možno tudi ogrevanje vode. Peči na trda goriva lahko kupimo po ugodnih cenah, tudi vzdrževanje je dokaj enostavno in ni prepogosto. Lahko ji uporabljamo kot samostojne grelne enote ali v kombinaciji z drugimi sodobnimi ogrevalnimi sistemi kot so kotli na olje.

9. Peči na pelete

Peči na pelete so enostavna rešitev, ko potrebujemo dodatno ogrevanje. Lahko pa predstavljajo tudi glavni vir ogrevanja v stanovanju. Cenovno so dostopne in imajo visoke izkoristke. Peleti so izdelani iz odpanega lesa, kot je npr. žaganje. Ker ne vsebujejo večjih trdih delcev ali veziv je tudi količina pepela manjša.

10. Ogrevanje na plin – Ogrevanje na plin je čedalje bolj priljubljaeno v urbanih okoljih, saj ne potrebujemo veliko prostora za peč. Izogrevanje plina je precej neslišno in čisto, torej nemoteče, tako se v zadnjem času vse več ljudi odloča za ogrevanje na plin. Ena od prednosti plina je, da za shranjevanje ne potrbujete posebnega prostora, saj plin doteka v sistem iz omrežja.

11. Sončni (solarni) kolektorji

Gre za eno najbolj okolju prijaznih ogrevalnih sistemov, saj ne pride do izpusta emisij v okolje. Solarni kolektorji sprejemajo sončno energijo iz okolja in ga pretvori oz shranjuje v obliki toplotne enrgije, ki jo lahko uporabljamo za ogrevanje zraka ali vode. Poznamo dva glavna tipa kolektorjev, to sta vakuumski in ploščati. Oboje pa nadaljnje lahko delimo še na aktivne in pasivne. Ativni kolektorji imajo še črpalko, ki se uporablja za kroženje vode in imajo za to večji izkoristek a so tudi stroški (zaradi črpalke) višji.

12. Ogrevanje s klimatsko napravo

Klimatske naprave so nam bolj poznane kot hladilne naprave, ki se jih poslužujemo v čedalje bolj vročih poletnih mesecih. Klimatske naprave pa lahko koristimo tudi kot ogrevalne naprave. Največja prednost je zagotovo hiter nakup ter enostaven servis. Postavimo jih lahko skorajda v katerikoli prostor v hiši ali stanovanju. So tudi cenovno dostopne.

13. Ogrevanje na olje

Pri ogrevanju na kurilno olje govorimo o centralnem ogrevanju, kar pomeni, da gorivo oz olje ne izgoreva v prostoru. Danes ogrevanje na kurilno olje že izpodrivajo drugi načini ogrevanja, saj je olje eden od dražjih energentov, prav tako moramo upoštevati stroške nakupa kondenzacijskega kotla, cisterne in regulatorja. Je pa kurilno olje energent, ki je dokaj enostaven za uporabo – na začetku kurilne sezone olje natočimo v cisterno. Celotno delovanje sistema pa je precej zanesljivo, enostavno in avtomatizirano.

14. Stensko ogrevanje

Pri stenskem ogrevanju so cevi kot velik radiator vzidane v steno oz omet. Prednost stenskega ogrevanja je, da je temperatura prostora bolj enakomerna kot pri ogrevanju z radiatorji, je pa zato cena izvedbe višja. Prostor pri stenskemu ogrevanju ostane dlje časa topel v primerjavu ogrevanju z radiatorji.

Napiši komentar

Vnesite svoj komentar!
Ime