Kako uporabljati menstrualno skodelico?

0
973
Menstrualna skodelica 1

Pozdravljeni, moje ime je Andreja in bom z vami delila nekaj lastnih izkušenj z menstrualnimi skodelicami. Se še spomnite tistih dni iz mladosti, ko smo bili nekaj korakov stran od čudovitega gozda, napolnjenega s strelami, toplih noči, veliko smeha in prijateljice na kupu, ko smo zajemale žensko zdravje, obdobja in hormone. Takrat, v tistih časih, ko sem odraščala so bili številni predmeti tabu. Ampak je bilo v udobnem okolju o njih govoriti osvobajajoče in brez presoje.

Kmalu po tem, sem kupila svojo prvo menstrualno skodelico – in to je ena izmed mojih največjih življenjskih sprememb na področju ekološke ozaveščenosti, ki sem jih naredila!

Menstrualna skodelica je bila zame sprememba v pravo smer. Menim, da so takšne spremembe tiste, ki revolucionirajo vse – tiste, pri katerih vse preprosto pride na svoje mesto. To so spremembe, pri katerih me ne morete podkupiti, da bi se vrnila k uporabi izdelkov za enkratno uporabo. Veste o čem govorim?

Smiselne spremembe so tiste, ki so enostavne, vam prihranijo denar, so učinkovite in delujejo TAKO bolje kot vse, kar ste kdaj poskusili.

Menstrualne skodelice so mi na vsa ta vprašanja odgovorile pritrdilno. Delovale so veliko bolje kot kateri koli tampon, ki sem ga kdaj koli uporabila.

Poleg tega so spodbudile boljši odnos med mojim telesom in spremenile nekaj, za kar sem mislila, da je grobo in nečisto, me poglobilo v razumevanje in sprejemanje tega, kar sem.

Veliko mojih kolegic uporablja skupaj skodelice in menstrualne hlačke za večkratno uporabo. Če imate močnejše menstruacije, lahko združevanje skodelice s parom menstrualnih hlačk za večkratno uporabo. Deluje odlično!

Preden nadaljujem, pa želim razčleniti nekatere dileme.

Kaj je menstrualna skodelica

Prva menstrualna skodelica je bila izumljena že leta 1867. Prišla je desetletje pred menstrualnimi blazinicami in več kot pol stoletja pred tamponi. Ja, tudi mene je presenetilo, ker za skodelice nisem slišala vse do leta 2016, zato ne skrbite, če tudi ve niste.

Razlika od takratnih menstrualnih skodelic, ki so bile narejene iz masivnih materialov so današnje narejene iz mehkih in udobnih silikonov. Če pogledamo menstrualno skodelico znamke Intimina, ki je ena najkvalitetnejši skodelic kar jih najdemo na policah, je ta izdelana iz mehkega, telesu prijaznega 100% medicinskega silikona in se v nožnico vstavi podobno kot tampon.

Skodelica namesto, da bi menstrualno kri absorbirala kot tampon, jo lepo prestreže in zadrži v skodelici.
Menstrualna skodelica 2

Kako menstrualna skodelica deluje

Obstaja več različnih načinov zlaganja, toda ena izmed stvari, ki so mi všeč pri Intiminini skodelici Lily Cup zelo všeč, je ta, da se zloži tako majhno, da je enake velikosti kot tampon. Zloženo skodelico vstavite v nožnico, nato pa jo rahlo zasukate, da se lahko naravno razpre. Na dnu skodelice je steblo, ki ga lahko rahlo povlečete, da zagotovite dobro namestitev skodelice.

Ugotovila sem, da je to najlažje narediti med čepenjem nad straniščem, ne pa sedenjem. Pri prvih uporabah, še posebej, ker v preteklosti nisem bila uporabnica tamponov, sem imela veliko težav, da sem jo postavila na svoje mesto.

Uporaba vlažilnega gela je to olajšala! Torej, če prvič uporabljate skodelico, toplo priporočam uporabo vlažilnega gela. Veliko lažje boste skodelico vstavilie in razumele, kakšen je občutek, ko je skodelica na pravem mestu. Če je vaša skodelica dobro postavljena, je med premikanjem ne boste čutile. Prav tako se prepričajte, da je celotna skodelica razprta, da ne pride do puščanja!

Skodelice ostanejo na mestu s pomočjo sesanja (podtlaka), kar je popolnoma neboleče.

Ko je čas, da menstrualno skodelico odstranim, svojo skodelico malo spustim in stisnem dno skodelice. Ko stisnete spodnji del skodelice, tako prekinete sesanje in skodelico enostavno rahlo povlecete ven.
Menstrualna skodelica 3

So menstrualne skodelice nehigienske? Kaj se zgodi ko je skodelica polna?

Nikakor ne. Sama skodelico vzamem na stranišče ali pod prho. Če sem na stranišču rahlo počepnem nad WC školko. Skodelico s pomočjo mišic medeničnega dna potisnem navzdol in nato stisnem dno skodelice, da sprostim sesanje. Potem lahko brez težav odstranim skodelico in zlijem kri v straniščno školjko. Če sem doma to naredim v bideju, v umivalniku pa sperem skodelico, preden jo ponovno vstavim.

Če sem nekje kjer je na razpolago samo javni WC, brez dostopa do zasebnega umivalnika, skodelico obrišem s toaletnim papirjem in jo nato znova vstavim. Izperem jo naslednjič, ko je bolj priročno. Za lažje žiščenje imate lahko pri sebi tudi namense robčke ali pa namenska čistila kot je Intiminino čistilo za intimne izdelke v obliki pršila. Dobra lastnost medicinskega silikona ni samo gladkost in mehkoba. Predvsem je znan značilno, da se zaradi njegovih antibakteriskih lastnosti na njem ne razmnožujejo različne bakterije in virusi.
Menstrualna skodelica Intimina

Bo menstrualna skodelica puščala?

Vsako telo je drugačno. Nekateri doživijo malo puščanja, kot pri tamponu, večina pa ne. Moja izkušnja z menstrualno skodelico je neprimerljivo boljša kot izkušnja s tamponi. Če se prav spomnim mi je menstrualna skodelica spustila le dvakrat v začetnem obdobju uporabe, ker nisem preverila ali se je lepo razprla.

Če pa je skodelica pravilno nameščena, ne bi smelo biti večjih puščanj. Če imate slučajno veliko puščanja, imate morda napačno obliko, ali velikost skodelice. Se pravi se skodelica ni zlila z vašo obliko telesa. Tukaj so res Intiminine skodelice šle korak dlje od odstalih in razvile celo paleto skodelic in res lahko vsaka najde primerno zase.

Prvo skodelico sem nosila nekaj več kot eno leto in nikoli nisem imel težav s puščanjem. No razen tiste nevšečnosti na tzačetku, ki so bile moja napaka.
Ali bo menstrualna skodelica puščala

Kako pogosto je treba menstrualno skodelico menjati

Če govorimo o menstrualnem ciklusu, morate skodelico odstraniti vsakih dvanajst ur in jo pred ponovnim vstavljanjem očistiti. Seveda, če je potrebno jo lahko spraznite prej oziroma pogosteje.

Če govorimo o celotni življenjski dobi, so visokokakovostne skodelice kot je Intimina, izdelane iz 100% medicinskega silikona in bodo v povprečju zdržale 10 let, če boste zanje pravilno skrbele.
Kako pogosto se menstrualna skodelica menja

Kako je s čiščenjem menstrualne skodelice

Ko se menstruacija konča, je čas, da skodelico sterilizirate in ji daste dober piling. Ne skrbite, ne rabite ničesar modnega, to boste najlažje naredile z vrelo vodo!

  1. Sperite skodelico in se prepričajte, da je čista.
  2. Manjšo posodo napolnite z vodo in jo na štedilniku zavrite.
  3. Postavite skodelico v lonec in se izogibajte, da se dotakne dna ali stranice lonca. Eden od načinov za to je, da skodelico postavite v metlico za stepanje, da jo zadržite stran od robov in tako preprečite izpostavljenost previsoki temperaturi.
  4. Skodelico vrite 5 – 8 minut. Izklopite ogenj, odstranite skodelico in pustite, da se posuši na zraku.

Katera menstrualna skodelica iz palete izdelkov Intimina je prava zame?

Zares je težko vedeti, katera skodelica bo kot nalašč za vas, zato sem si to izbiro olajšati tako, da sem razčlenila različne vidike vsake skodelice.

Ziggy Cup

Ziggy Cup je nekoliko drugačna od običajnih menstrualnih skodelic, ker je ploske oblike. Lahko ji rečemo tudi menstrualni disk. Preden sem se zavezala k nakupu menstrualne skodelice za večkratno uporabo, sem poskusila menstrualno skodelico za enkratno uporabo, ki ji je bila zelo podobna tej. Ta oblika skodelice se mi je zdela izredno udobena in sem kar navdušena, da jo je Intimina naredila za večkratno uporabo.

Najboljše pri tem modelu pa je, da ga lahko nosite med seksom. Da. Seks brez napak, ki vam daje svobodo, da se začutite, ne da bi morale teči v stranišče, da nekaj odstranite, preden ga vstavite.

Lily Cup One

Lily Cup One je skodelica za začetnice in popolna za tiste, ki se prvič srečujete z menstrualno skodelico. Ta skodelica je narejena iz mehkega in prilagodljivega 100% medicinskega silikona znamke Intimina.
Od ostalih skodelic se razlikuje po tem, da je dokaj drobcena. Je ena najbolj drobnih menstrualnih skodelic na trgu in je zasnovana posebej za najstnice ali tiste, ki prvič uporabljajo skodelice.

Zloži se v majhno potovalno torbico. Na dnu ima zanko, ki je zasnovana za enostavno odstranjevanje. Vendar ne zato, da vlečete brez, da bi predhodno stisnile dno skodelice, da popusti sesanje (sprostite podtlak). Ko skodelica popusti, pa jo rahlo povlecite navzdol.

Lily Cup

Lily Cup lahko zvijemo tako tanko kot tampon in je kot nalašč za ljudi, ki imajo višji maternični vrat ali močnejšo menstruacijo. Je neverjetno gladka in prilagodljiva, toda tisto, kar jo resnično ločuje od ostalih skodelic za menstruacijo, je kotna oblika, ki dopolnjuje vašo anatomijo.

Lily Cup skodelico Intimina ponuja tudi v kompaktni obliki Lily Cup Compact, ki se lahko zloži v majhno torbico, obe pa sta na razpolago v dveh različnih velikostih bodisi A bodisi B.

Odločite se za A, če še niste rodili ali ste rodili s carskim rezom in imate srednji pretok. Pojdite na B, če ste rodili, imate šibkejše medenično dno ali imate močan pretok.
Ne maram tamponov

Lahko uporabljam menstrualno skodelico, če mi niso tamponi všeč?

Resnično nisem marala uporabe tamponov. Občutek je bil kot, da se v mojem telesu ni nekaj lepo zlilo z menoj in tisti neprijeten občutek, ko kar čutiš kako telo vsrkava in absorbira vse tiste toksine o katerih beremo. Fuj.

Pri uporabi skodelice nisem čutila tega nelagodja. Moje vprašanje za vas bi bilo, zakaj pa vi ne marate nošenja tamponov?

Če je to zato, ker vam je resnično neprijetno, če se dotaknete in vstavite nekaj? Potem skodelica morda ne bo prava za vas.
Če je to zato, ker se vam zdijo menstrualne skodelice neprijetne, nezanesljive, nagnjene k puščanju madežev v spodnjih hlačkah (kot sem jaz mislila), potem vam skodelica morda dobro ustreza!

Prednosti:

Boljše za vaše telo: Tamponi absorbirajo 35% vaše naravne vlage, kar lahko povzroči neravnovesje pH. Tamponi vsebujejo tudi plastiko, belila in lahko vsebujejo druge strupene kemikalije, kot so aluminij, alkohol, dišavni dodatki in ogljikovodiki.

Najhuje pa je, da postopki beljenja tamponov za seboj puščajo dioksin, katerega izpostavljenost je povezana z endometriozo.

Boljše za okolje: Ena skodelica Intimina lahko zdrži 10 let. To pomeni, da z odlagališča preusmerite vsaj 2.880 tamponov in blazinic za enkratno uporabo. Samo pomislite na vse vire, ki jih prihranite!

Bolje za vašo denarnico: Enkratni nakup od 20 do 30 EUR, ki traja 10 let. Več kot 5–10 EUR, porabljenih za vsako menstrualno obdobje. To je več kot 1000 eurov prihranka.

Druge stvari, ki jih še obožujem – nikoli mi ni treba teči v trgovino; ker se je moje obdobje nepričakovano začelo. Sama celo kombiniram med dvema skodelicama in sicer med Lily Cup in Lily Cup Compact. Lily Cup Compact je zaradi svoje zložljivosti tako priročna, da jo ima vedno pri sebi v torbici ali denarnici in me začetni dnevi menstruacije nikakor ne morejo presenetiti.
Menstrualne skodelice Intimina

Kakšne so slabosti uporabe menstrualne skodelice?

No, ne more nadzorovati mojih želja po čokoladi….

Rada bi slišala, kaj vi menite o menstrualni skodelici? Imate kakšen nasvet?
Napište spodaj v komentarju in se vam javim.

Napiši komentar

Vnesite svoj komentar!
Ime